fredag 10 juni 2011

Gräs under fiberduk

Nu är stenläggningen klar. Vi har till och med hunnit att fördela ut 20 kubik matjord och så gräs på vår framsida. I lördags sådde vi och första grässtrået har redan kommit upp. Matjorden jämnades ut med en pall och luckrades sedan upp med en gallervält. Gräsfröna (Weibulls Extra Green) skulle sedan fördelas med en såvagn men det gick inte så bra, så att istället använde vi oss av ett durkslag. Gräsfröna myllrades sedan ner i jorden med baksidan av en lövkratta och hela det sådda området täcktes med fiberduk. Det finns en hel del fördelar med fiberduk; fukten bevaras, temperaturen i jorden kan hållas lite högre, gräsfröna skyddas från att bli uppätna av fåglar eller sköljas bort av ett kraftigt skyfall. Inte heller kan ogräsfrön som finns i luften nå jorden. Så fort det kommit upp lite gräs ska vi gödsla. Hoppas att den närmaste tiden blir varm men med ganska mycket regn.  

Ett annat projekt som är färdigt är vårt trappsteg till entrén. Vi har satt ihop det med hjälp av betongblock och stenmjöl. En intressant sak för alla som väljer att själva lägga sten är att använda stenmjöl istället för sand. Kornen i stenmjölet binder tydligen mycket bättre, samtidigt som det hindrar ogräs och ogillas av myror. Igår passade vi även på att måla vår grund då denna såg rätt smutsig ut. Det blev en väldigt stor skillnad, desto ljusare färg man väljer till grunden desto större ser huset ut. Ikväll tänker vi nog fortsätta att fylla upp de ställen där vi ska ha dekorsten med makadam och bara använda ett tunt lager dekorsten då den är ganska dyr. Vi valde en vit polerad dekorsten, vi vill på detta sätt få ett mer stilrent intryck.
Målad grund.


Vårt trappsteg

Första egenodlade rädisan.


Potatis som förhoppningsvis är klar till midsommar.

Sallad, bönor & dill.

Dekorsten.


Cocktailtomater.


Våra nya utemöbler till framsidan.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Har varit inne och kikat på er blogg nu ett par gånger. Tycker verkligen ert hus är jättefint!

  Själv är vi precis i första spadtaget för att uppföra vårt hus! Men tankarna kring fasadfärgen snurrar runt i huvudet. Vilken NCS-kulör valde ni till sist? Och vilken vita färg har ni valt till knutarna? Vi lutar just nu åt NCS-3000 N, men jag är rädd att den skär sig gentemot de svarta takpannorna (fasaden uppfattas lite kallare och jag tror att pannorna uppfattas åt det röda hållet). Vi kommer ha Benders Palema (ytbehandlad) svart, det råkar inte vara så att ni har denna pannan också? Skulle vara bra att se helheten framför sig!

  SvaraRadera
 2. Hej !
  Spännande läsa och se bilder av er uppfart och gräsmatta som börjar ta form. Vihar precis flyttat in i vårt nya hus, och trädgården planeras. Skall lägga stenmjöl på minnet! V
  Vad fint ni har det !
  Hälsar Helena

  SvaraRadera