söndag 4 juli 2010

Nätverk

Vi håller precis på att planera hur vi ska installera vårt "stjärnnätverk". Vi har tänkt att det ska vara dubbla Rj45 uttag så att de ska kunna användas för såväl data/telefoni som bredbandstv. Elektrikern har dragit så kallade tomrör VP20 på de ställen i huset som vi valt, till en central plats i tvättstuga i närheten av elskåpet. I  vardagsrummet samt allrummet tänkte vi sätta uttag som är kombinerade med nätverksuttag och coax uttag. Detta för att kunna gå över från bredbandstv till parabol eller kombinera de båda om vi så önskar. Vi tänker själva dra kablar samt installera samtliga kontakter. För att nätverket ska vara framtidssäkert så drar vi cat6 kabel. Kablarna kommer att vara solida och oskärmade.

Telia har redan varit och installerat vårt fiber. Det gick väldigt snabbt då man nu för tiden kan skjuta fram kabeln under marken. Det enda som är synd är att husleverantören inte tänkt på att det ska finnas ett mediaskåp vari man ska kunna placera router, patchpanel mm.

Vi har också fått startpaketet från Telia som innehåller en gateway som ersätter såväl modem som trådlös router. Det finns emellertid endast plats för två telefoner men detta ordnar man ganska lätt med en telefonadapter.