onsdag 14 augusti 2013

Ett tag sedan...

Nu har det nästan gått ett år sedan jag skrev något inlägg på bloggen. Får ta tag i det nu eftersom det hänt en hel del sedan sist. Våra liguster som planterades i oktober klipptes ner den 1 maj. Vi klippte ner dem till ca 30 cm med en batteridriven häcksax, därefter gödslade vi med Algomin trädgårdsgödsel. Det hade då redan börjat komma antydan till små blad på dem.
I juni månad upptäckte vi att buskarna inte var lika gröna som grannarnas buskar och orsaken till detta var att den blivit angripen av svamp. Detta yttrade sig i bladen blev lila och sedan fick bruna fläckar som därefter utvecklades till små hål. Det enda sättet att egentligen bli av med svamp är att se till att buskarna torkar ordentlligt efter varje vattning och ta bort de blad som är angripna. På hösten ska man därefter gödsla med kogödsel så att de angripna blad som fallit av buskarna bryts ned så snabbt som möjligt.
För att säkerställa att häcken blir tät klipptes den i augusti återigen ner till ca 30 cm och gödslades med blåkorn och därefter  har vi varje vecka vattnat med Substral. Skotten som klippts av har satts som sticklingar i jorden. Vi får se om dessa rotar sig annars kommer vi nästa gång att sätta dem i vatten för att de ska få rötter innan de planteras.