måndag 19 april 2010

Färg på fasad

 

Huset kommer att målas i Teknos Woodex Täcklasyr Aqua som enligt Folksams färgtest är en godkänd färg. Testet genomfördes på 45 olika färgtyper varav endast 15 stycken godkändes. Testet finns att hämta på Folksams hemsida; Folksam

Huset är grundmålat från fabriken i den gråa färgnyansen S 3000N. Vi tyckte att den färgen passade jättebra på huset, som vi redan innan vi sett det tänkt skulle vara grått. Vi vill dock att det ska vara någon nyans ljusare eftersom även de svarta takpannorna med tiden mattas av något och att det då ändå ska vara en viss kontrast.

I ett program från Teknos hemsida kan man experimentera med olika färger. Självklart är det viktigt att man provmålar, eftersom resultatet på en bildskärm oftast är ganska missvisande. Huset längst upp är i färgnyansen S 3000-N, det i mitten i S 2500-N och det längst ner är i S 2000-N. Färgerna på bilder lutar mer åt beige än vad de är i verkligheten.

Efter att vi provmålat så lutar det åt att huset blir i den färgnyans som visas i mitten. Vi tycker att stickorna från NCS (internationellt färgbetecknings-system) oftast är missvisande, då färgen i realiteten blir mycket ljusare. Hur man uppfattar en färg beror dock på en hel del olika faktorer såsom hur ljuset reflekteras och vilka färger som omger den aktuella färgen.

När vi bestämde oss för att bygga hus hade vi planer på att måla huset vitt. Detta var något som vi ganska snabbt ändrade oss för efter att ha pratat med andra husägare och kollegor som menar att allting syns och att man därför måste måla om oftare. Man kan göra roligare saker med sin tid än att måla hus.  

Tapeter fortsättning

Vi har ändrat oss vad det gäller halltapeten. Efter att ha jämfört Boråstapeter Plain 7380 med ECO Line 5009 kände vi att det kanske fanns en viss risk att dessa två tapeter skulle skära sig mot varandra. Det största problemet är de skulle skarvas där hallen går över i vardagsrummet. ECOs tapet är mer beige än vit och skulle då se ännu gulare ut. En annan tanke som uppkom var att om man tapetserar med samma tapet i såväl hall som vardagsrum så kommer utrymmet att kännas mycket större och luftigare. Genom att man har klinkers i hallen och parkett i vardagsrummet, så blir det ändå en viss rumsavdelning. Det faktum att det kanske inte är så praktiskt att välja en vit slät tapet när man har småbarn får vi bortse ifrån och tänka att det går alltid att byta tapet eller måla över den. Ett annat knep kan vara att alltid låta barnen ta sig in via groventrén genom tvättstugan som ska målas i ljust grått (S1500N). Skämt åsido, det känns bättre med valet av den vitare tapeten.