måndag 19 april 2010

Färg på fasad

 

Huset kommer att målas i Teknos Woodex Täcklasyr Aqua som enligt Folksams färgtest är en godkänd färg. Testet genomfördes på 45 olika färgtyper varav endast 15 stycken godkändes. Testet finns att hämta på Folksams hemsida; Folksam

Huset är grundmålat från fabriken i den gråa färgnyansen S 3000N. Vi tyckte att den färgen passade jättebra på huset, som vi redan innan vi sett det tänkt skulle vara grått. Vi vill dock att det ska vara någon nyans ljusare eftersom även de svarta takpannorna med tiden mattas av något och att det då ändå ska vara en viss kontrast.

I ett program från Teknos hemsida kan man experimentera med olika färger. Självklart är det viktigt att man provmålar, eftersom resultatet på en bildskärm oftast är ganska missvisande. Huset längst upp är i färgnyansen S 3000-N, det i mitten i S 2500-N och det längst ner är i S 2000-N. Färgerna på bilder lutar mer åt beige än vad de är i verkligheten.

Efter att vi provmålat så lutar det åt att huset blir i den färgnyans som visas i mitten. Vi tycker att stickorna från NCS (internationellt färgbetecknings-system) oftast är missvisande, då färgen i realiteten blir mycket ljusare. Hur man uppfattar en färg beror dock på en hel del olika faktorer såsom hur ljuset reflekteras och vilka färger som omger den aktuella färgen.

När vi bestämde oss för att bygga hus hade vi planer på att måla huset vitt. Detta var något som vi ganska snabbt ändrade oss för efter att ha pratat med andra husägare och kollegor som menar att allting syns och att man därför måste måla om oftare. Man kan göra roligare saker med sin tid än att måla hus.  

2 kommentarer:

 1. Vi har också hela tiden tänkt måla vårat hus grått. Vi gjorde så att vi gick runt och tittade på en massa hus och såg vi något vi tyckte var snyggt så försökte vi jämföra med ett färgprov. Jag ska försöka prova med det ni nu har gjort. Tack för tipset.
  /Carin

  SvaraRadera
 2. Jag tar den smällen, jag ska gladeligen måla om bara jag får mitt vita hus, hehe! Nä men det är klart att allting syns väldigt tydligt men jag har redan från början sagt att jag vill ha ett vitt hus och så får det bli :9

  Färgen ni valt är också jättefin, det ger helt klart ett varmare intryck med en färg på huset!

  kram annelie

  SvaraRadera